חיסונים לאתיופיה

מתכננים טיול לאתיופיה? אלו המחלות שאתם צריכים להיזהר מפניהן

אמנם אתיופיה נחשבת למדינת עולם שלישי ולמדינה מתפתחת וענייה, אבל בתחום הרפואי היא מתהדרת ברופאים שקיבלו חינוך מערבי. לרוב חסר בה ציוד רפואי ותרופות, אבל ביטוח רפואי טוב יכול לפתור כמעט כל בעיה. למעשה, רוב הסיכויים שבטיול שלכם באתיופיה לא תיתקלו בבעיות רפואיות כלשהן, אבל כדאי שתדעו מול מה אתם עומדים ולו רק ליתר בטחון.


חיסונים לאתיופיה
חיסונים לאתיופיה

המלצות למטיילים באדיס אבבה

המטיילים בעיר עצמה לכאורה פטורים מחיסונים כלשהם אבל שימו לב – לעיתים קרובות הכניסה למדינה מותנת בהוכחת קבלת חיסון נגד קדחת צהובה, וזאת למרות שהחיסון מומלץ למי שמתכוון לטייל באזורים הכפריים של אתיופיה. כמו כן, משרד הבריאות הישראלי ממליץ להתחסן כנגד כלבת אם אתם נוסעים לביקורים חוזרים ותכופים באתיופיה, גם אם אתם לא יוצאים מגבולות אדיס אבבה.

המלצות למטיילים במערב אתיופיה

באזור זה נפוצה מחלת המלריה – מחלה זיהומית שפוגעת בכבד ומתפשטת ממנו לכל הגוף. המלריה נפוצה בעיקר בעונה הרטובה (יוני-ספטמבר) במקומות שגובהם פחות מ-2000 מטר ובאזורים שסמוכים למקורות מים (אגמים, נחלים וכו'), כלומר בעיקר בדרום מערב אומו ובגמבלה.


תכנון טיולים באנר

מכיוון שהמחלה מועברת בעקיצת יתוש יש להקפיד על אמצעי הגנה כמו בגדים ארוכים, הימנעות מיציאה בלילה שאז היתושים פעילים במיוחד וכמובן, לקחת טיפול תרופתי מונע. אנחנו ממליצים לא לקחת סיכון בתחום המלריה גם אם אתם מתכננים טיול בשאר המדינה, פשוט כי 20% ממקרי המלריה הלא מטופלים נגמרים במוות…

airalo ad

באזור זה נפוצה גם מחלת השינה – מחלה זיהומית שנגרמת ע"י פרזיטים ומועברת לבני אדם באמצעות זבוב הצ'ה צ'ה. המחלה נפוצה בעיקר במקומות שגובהם נמוך מ-2000 מטר מעל פני הים, ושוב – הימנעו מעקיצה ע"י לבישת בגדים ארוכים ביום ובלילה.

המלצות למטיילים במזרח אתיופיה

אזור זה נחשב להררי במיוחד, למשל גובה ההרים בפארק הלאומי הרי באלה נע מ3000-ועד 4000 מטר מעל פני הים – גבהים שיכולים לגרום למחלת גבהים אם לא מבצעים הסתגלות לגובה במשך מספר ימים.

כמו כן, באזור זה נפוצה מחלת הבילהרציה – מחלה טפילית שנגרמת ע"י תולעת שחיה במים מתוקים ומועברת ע"י מגע התולעת בעור האדם. המחלה נפוצה אמנם בכל רחבי אתיופיה, אבל באגמי דרום אתיופיה (למשל אגם לנגאנו) המים נקיים יחסית. בכל מקרה ומומלץ לא לשחות בנחלים, אגמים, בים או בבריכות שלא טופלו בכלור.

אגם לנגנו באתיופיה
אגם לנגנו באתיופיה

המלצות לתרמילאים באתיופיה

אם אתם מתכננים טיול תרמילאות באתיופיה אנחנו ממליצים להתחסן כנגד דלקת קרום המוח. מחלה זו מועברת ע"י קרציות וב-20-30% מהמקרים גורמת לדלקת במערכת העצבים ואף לכ-2% תמותה. החיסון ניתן בשלוש מנות תוך 3 שבועות והוא מומלץ לאלו שמתכננים טיול באתיופיה בעונה היבשה (דצמבר-יוני).

לתרמילאים ולמטיילים שמתכננים שהות ארוכה באתיופיה אנחנו ממליצים להתחסן כנגד צהבת B – נגיף של דלקת כבד שמועבר באמצעות מגע עם נוזלי גוף נגועים (זרע, רוק, דם וכו'). כמו כן, אנחנו ממליצים ליטול ידיים לפני האוכל ולהשתמש בג'ל היגייני לידיים כדי להימנע ממחלת הכולרה. זוהי מחלה מדבקת שנפוצה באתיופיה והיא מופצת ע"י חיידקים צואתיים, אך כאמור רחיצת ידיים תדירה ושימוש באמצעי הגיינה (קחו איתכם לשם תכשיר ניקוי אלכוהולי) מורידים את הסיכוי לחלות בה.

אוכלים אוכל מסורתי אתיופי - באתיופיה בוצעים את האוכל עם הידיים אז אל תשכחו לרחוץ ידיים לפני...
אוכלים אוכל מסורתי אתיופי – באתיופיה בוצעים את האוכל עם הידיים אז אל תשכחו לרחוץ ידיים לפני…

שוב בגדים ארוכים?

אולי תתפלאו, אבל לבישה של בגדים ארוכים תגן עליכם באתיופיה גם משתי מחלות נוספות שנפוצות במדינה:

  • קדחת הדנגי – מחלה נגיפית שמועברת ע"י יתושים באזורים טרופים וסוב-טרופיים. אמנם מי שנעקץ פעם אחת מחוסן לשנה-שנתיים, אבל עקיצה שנייה מסוכנת יותר ויכולה אפילו לגרום למוות.
  • לישמניאזיס (שושנת יריחו או קדחת שחורה) – מחלה שמועברת לאדם באמצעות עקיצה של זבוב.

המלצות כלליות

אנחנו ממליצים להתחסן כנגד צהבת A וטיפוס הבטן. בעיקר אם אתם מתכננים לחוות את אתיופיה באופן אותנטי ולאכול מאכלים אתיופים אקזוטיים ומתובלים.

  • צהבת A – נגיף של דלקת כבד שמועבר באמצעות מזון או מים בתנאי תברואתיים ירודים. לנוסעים לאתיופיה מומלץ לקבל 2 זריקות בהפרש של 6-12 חודשים זו מזו. זריקות אלו מחסנות אתכם מפני המחלה ברמה של 98% לכל חייכם, כך שאם חליתם בעבר אין צורך שתתחסנו. אם אנחנו ממליצים לקבל חיסון משולב שכולל חיסון צהבת וחיסון נגד טיפוס הבטן (ראו בהמשך).
  • טיפוס הבטן (טייפואיד) – מחלה שמועברת באמצעות חיידק דרך מים או מזון שזוהמו בצואה. החיסון מאפשר הגנה ברמה של 50-80% וניתן לבחור בין חיסון חי מוחלש שמקנה הגנה ל-5 שנים או חיסון שמכיל רכיבים מהחיידק ושמקנה הגנה לשנתיים.

בנוסף, מומלץ להתחסן כנגד שיתוק ילדים, טטנוס, שפעת, דלקת ריאות וכו'. בכל מקרה אנחנו ממליצים לשתות רק מים מינרליים מבקבוקים סגורים, ללבוש בגדים ארוכים ביום ובלילה ולא לאכול מזון נא.

וזהו, עכשיו כשאתם יודעים מה לעשות כדי להבטיח טיול מוצלח ובטוח נשאר לכם רק דבר אחד – להזמין כרטיסי טיסה לאתיופיה.

האם אפשר לוותר על ביטוח נסיעות לאתיופיה?

ממש לא ולא בגלל שהמדינה לא בטוחה אלא מסיבה אחרת – ביטוח רפואי יכסה אתכם בכל מקרה, כך שמומלץ לעשות אותו ולו ליתר בטחון. לפרטים נוספים הקליקו פה

האם יש המלצות רפואיות למטיילים במערב אתיופיה?

כן. באזור מערב אתיופיה מחלת המלריה נחשבת יחסית לנפוצה, בעיקר בדרום-מערב נהר אומו ובפארק הלאומי גמבלה. מומלץ לקחת טיפול תרופתי מונע כנגדה ולהקפיד על אמצעי הגנה. למשל: ללבוש בגדים ארוכים והימנעות מטיולים בלילה (היתושים שנושאים את המחלה אוהבים חושך:( )

האם יש המלצות רפואיות למטיילים במזרח אתיופיה?

כן, אזור מזרח אתיופיה הוא הררי (למשל פארק הרי באלה) ולכן יש סיכון לחלות במחלת גבהים. בנוסף, באזור זה נפוצה מחלת הבילהרציה ולכן מומלץ שלא לשחות באגמים, נחלים, בריכות לא מכולרות ובים.