"שְׁלֹשֶׁת אֲלָפִים כִּכְּרֵי זָהָב, מִזְּהַב אוֹפִיר; וְשִׁבְעַת אֲלָפִים כִּכַּר-כֶּסֶף מְזֻקָּק, לָטוּחַ קִירוֹת הַבָּתִּים." [דברי הימים א' כ"ט ס"ד]
כולנו מכירים את הסיפור התנ"כי על ממלכת הזהב בשם אופיר, אבל עד היום איש לא הצליח למצוא אותה. מקומות שונים התחרו ביניהם ורצו להיות אופיר, כולל אופירה (שארם א-שייח), הודו, פיליפינים, אוסטרליה ומקומות נוספים. הסברות המקובלות ביותר ממקמות את אופיר בקרן אפריקה, כי היא מוזכרת בתנ"ך לצד עמים אחרים ששכנו באזור חצי האי ערב כמו תימן.
מחקר סקוטי פתר את התעלומה ומצא את ממלכת אופיר דווקא במערב אתיופיה. גאולוגים מצאו (2018) מרבצי זהב ענקיים בקרבת העיר אסוסה (Asosa או Assosa) שנמצאת ליד הגבול בין אתיופיה לסודן. הם גילו שבמקום פעל לפני כ-6000 שנה מכרה זהב, אולי הראשון מסוגו בעולם. מכרה הזהב הזה סיפק את המחצב הנחשק ברחבי האזור ולמלכי מצרים העתיקה. החוקרים מאמינים שהמכרה הוא ממלכת אופיר האבודה. אחד הסימוכיi שאי אפשר היה להתעלם מהם (מלבד כמות הזהב העצומה) הוא שם החבל שבו נמצא המכרה – עפאר או אם תרצו השיבוש האמהרי לשם אופיר.
ואם אתם כבר פה אנחנו ממליצים לא לוותר על ביקור במוזיאון המקומי. אמנם המוזיאון צנוע והשם מוזיאון קצת מוגזם, אבל תוכלו להתרשם במקום מכלים שונים ששימשו את המלך המקומי, שמלות, כלים ששימשו לצייד, תכשיטים (מזהב כמובן) וכלים חקלאיים.
ירושלים של זהב? מעכשיו אמרו אתיופיה של זהב…