דברה דאמו (Debra Damo) –מצדה של אתיופיה

מנזר דברה דאמו

מנזר דברה דאמו


דברה דאמו בצפון אתיופיה הוא אחד משלושה מבצרים הרריים שמילאו תפקיד ייחודי בהיסטוריה האתיופית. המנזר הוקם לפי האגדה במאה ה-6 ע"י Abune Aregawi – אחד מתשעת השליחים שהגיעו לאתיופיה מסוריה כדי להפיץ את בשורת הנצרות.

האגדה מספרת שכדי לעלות למקום הקדוש הוא הכריח נחש מקומי אימתני לשמש לו כסולם, אבל מן הסתם המציאות קצת שונה. המנזר נחשב לבניין הכנסייתי העתיק באתיופיה שנותר בסגנון הבנייה המקורי שלו, כלומר הוא כולל תכונות שאופייניות לכנסיות בראשית הנצרות. אמנם הבניין שופץ במהלך השנים, אבל תמיד נשמר סגנון הבנייה האקסומי האופייני.


תכנון טיולים באנר

המקום משמש כמוקד עניין לחובבי היסטוריה, אדריכלות, נצרות ושילוב של הנ"ל מכל העולם ואליו נערכת עליה לרגל ביומו של הקדוש (24.10). אמנם המנזר ירד מגדולתו כאחד המנזרים החשובים באתיופיה וכמוקד חשוב של עלייה לרגל (בעיקר מהמאה ה-15 ועד תחילת המאה ה-20), אבל עדיין ביקור בו הוא חוויה לכל החושים.

airalo ad

לינה בצפון אתיופיה

המנזר שעשה היסטוריה

מבצר זה נחשב לאמב (Amba)– מבצר שבנייתו התבססה על המבנה הגאולוגי האופייני לרמה האתיופית, כלומר הוא שטח אדמה מוגבה בעל ראש שטוח שמכל עבריו צוקים תלולים (הר שולחן). מכיוון שהגישה למבצר כזה נחשבת לקשה ההגנה עליו דווקא נחשבת יחסית לקלה.

לכן, במבצר זה כמו באחיו המפורסמים (אמב גשן – Amba Geshen ו-וחני- Wehni) הוחזקו בני מלוכה ע"י המשמר הקיסרי. המטרה הייתה כפולה – מצד אחד להגן עליהם ומצד שני להגן על הקיסר מפניהם.

אמנם שיטה זו הצליחה לתרום ליציבות של השלטון הקיסרי, אבל סייעה למתנגדי המשטר לחסל את משפחת המלוכה במתקפה מרוכזת. זה בדיוק מה שקרה בדברה דאמו – המנזר שבו חיסלה המלכה יהודית את רוב משפחת המלוכה האתיופית בדרכה להשתלטות על אקסום.

איך מגיעים לדברה דאמו?

מכיוון שהמנזר נמצא בפסגת הר תלול בצורה של טרפז – עד היום הדרך היחידה להתגבר על הבדלי הגובה (15 מטר) היא באמצעות טיפוס בעזרת חבלים ורצועות עור, כלומר באמצעות כוח הידיים בלבד. אפשרות נוספת היא קשירת החבלים למותני התיירים הפחות אתלטיים ומשיכתם מעלה. אל דאגה – נראה שכל אחד מאנשי הקהילה המבודדת של הנזירים המקומיים התברך בשרירים הנדרשים לכך.

רק גברים יכולים לבקר במנזר והכניסה כרוכה בתשלום. הביקור שווה כל רגע הודות לאוסף של כתבי היד המקומיים, לתקרות המצוירות ולקירות שמספרים את תולדותיו של הקדוש המייסד.

הדרך למקום מאבונה ימטה גו (שהוא חלק ממתחם הכנסיות החצובות באבן של גרלטה) נחשבת לאחת הדרכים הנופיות היפות באתיופיה. אמנם היא נמשכת שלוש שעות, אבל ההנאה מובטחת. הכינו את השרירים ואל תשכחו לעבור בחדר הכושר לפני הטיסה שלכם לאתיופיה

מלונות בצפון אתיופיה