שקע דאלול Dallol

שקע דאלול הוא לא יעד פופולרי בקרב תושבי אתיופיה עצמה אבל ללא ספק הוא אחד המקומות המרהיבים במדינה.


שקע דאלול, אתיופיה

שקע דאלול, אתיופיה

זהו אזור בצפון מזרח אתיופיה, בשקע דנקיל, שנחשב לחם ביותר בעולם כי הטמפרטורה השנתית הממוצעת בו היא 34.5 מעלות צלזיוס. במשך היום הטמפרטורה עוברת את סף 40 המעלות וביו אף מקרים בהם היא חצתה גם את גבול ה-60. למרות המאפיין הייחודי הזה, המקום לא מפורסם בגלל החום שלו אלא בגלל תופעה גאולוגית ייחודית שמשלבת מי תהום, מלח ופעילות געשית בלתי פוסקת.


תכנון טיולים באנר

airalo ad

נמוך, עבה ומלוח

המקום נמצא בגובה 130 מטר מתחת לפני הים במרכזו של אגם יבש. הודות לגובה של המקום הוא הפך למלחה, כלומר ריכוז המלחים בו גבוה ועוביו מגיע ליותר מקילומטר. השקע נוצר כתוצאה מהתפרצות משנית (פריאטית) של הר געש, כך שמי התהום הפכו לקיטור לאחר המגע עם הלבה או המגמה של הר הגעש.

הר הגעש יצר מכתש בגודל 3X1.5 קילומטר, אבל אף אחד לא יודע מתי בדיוק הייתה ההתפרצות מסיבה אחת – הלוע חבוי מתחת לשכבות העבות של המלח ואינו נגיש כי הוא הוצף במים. מאמינים שההתפרצות הזו הייתה עוצמתית במיוחד, כי ההתפרצות האחרונה שהייתה ב-1926 יצרה מכתש "קטן" בקוטר 30 מטר.

מלונות מומלצים במחוז אפאר קרוב לשקע דללול

אל דללול מגיעים מי גשמים מצפון אתיופיה, מחלחלים דרך הסדקים במלח אל מעבה האדמה, ממיסים בדרכים מינרלים שונים כמו אשלגן, נתרן, סידן ומגנזיום ומגיעים עד כיס המגמה בעומק 3 ק"מ. השילוב הזה יוצר מעיינות של גופרית ותחמוצות ברזל, התפרצויות געשיות ובעיקר גייזרים פעילים ועשירים במינרלים שמוציאים קיטור בטמפרטורות שונות. כשהמים מהקיטור מתאדים הם גורמים למינרלים להתגבש ויוצרים פסלים במגוון של צבעים, צורות וגדלים.

המקום גם מועיל למדע וזהו אחד המקומות היחידים בעולם שבהם האשלגן נגיש במיוחד. בזמן שטובי המדענים מנסים לחשוב איך לעשות את זה המקום תורם למדע באופן אחר – הוא משמש לבדיקת ההיתכנות של חיים מחוץ לכדור הארץ מתוך הנחה פשוטה: אם יהיו חיים במעיינות הגופרית הלוהטים של דאלול, מן הסתם יהיו חיים גם בכוכבים אחרים עם תנאי חיים קיצוניים.

נוף טיפוסי - שקע דללול

נוף טיפוסי – שקע דללול

המלצות למבקרים בשקע דאלול

  • דירכו רק על חלקי קרקע קשים וכהים כי כל השאר הם תוצאה של פעולת טקטונית מאוחרת, מה שמסכן אתכם בנפילה ללבה רותחת ולחומצה מאכלת.
  • הצטיידו באביזרי עזר להגנה על גופכם מפני פגעי החומצה, למשל צעיף שמכסה את האף והעיניים.
  • אל תוותרו על מדריך מנוסה.
  • הגיעו מוקדם בבוקר (לא יאוחר מ-07:00) כדי שהחמה לא תאפה אתכם מלמעלה…
  • אל תתפתו לטבול במעיינות החמים שבמקום כי אתם מסתכנים בכוויות כימיות. המעיינות אולי נראים תמימים אבל המים בהם רותחים ומלאים בגופרית.
  • הזדרזו כי בקרוב (משהו כמו 100 מיליון שנה) המים של ים סוף צפויים להציף את המקום.
  • מחפשים מזכרות שוות מאתיופיה – כאן תמצאו את 10 המתנות שאתם חייבים להביא איתכם משם.