הכנסיות החצובות באבן של גרלטה (Gheralta) שנמצאות בחבל תיגראי ועדיין פעילות מחזיקות במסורות קדומות מאוד. הן למעשה הגדולות ביותר במורשת ההיסטורית-תרבותית של העם האתיופי. למרות שהן פחות מוכרות מחברותיהן בלליבלה, הכנסיות התיגריות שבגרלטה קדמו להן והן מתוארכות אפילו למאה השמינית לספירה.
כדי להגיע אל הכנסיות, תהיו חייבים לעבור בדרך חתחתים לא פשוטה כלל הנושאת את השם הקשוח: מתלולי גרלטה.
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה באתיופיה. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- אדיס אבבה: סיור מודרך בעיר
- מאדיס אבבה: יום טיול בדברה ליבנוס, ערוץ הנילוס הכחול והמערות
- מרובע בולה: טיול פרטי בעתיקות טייה, כנסיית אדאדי מריים וב-Melka Kunture
- אדיס אבבה: יום טיול פרטי במנזרים וצפייה בחיות הבר
- לליבלה: סיור פרטי ליום שלם בכנסיות העתיקות עם טקס קפה מסורתי
- טרק בן 3 ימים בפארק הלאומי הרי סימיאן
- לליבלה: טרק בן 3 ימים עם אירוח ביתי בכפרים
- אדיס אבבה: סיור אוכל וטעימות באדיס אבבה טעימה עם ארוחת צהריים
- טיול יום שלם בפארק הלאומי הרי סימייאן
הכנסיות של גרלטה
כאמור, הכנסיות החצובות שבגרלטה, בצפון אתיופיה דומות בעיצוב לאלה של לליבלה. חלק מהכנסיות נחשבות לעתיקות יותר מאלו של לליבלה, אולי מהמאה השמינית לספירה. הן בעיקר מונוליטיות (חצובות באבן אחת), עם עיצובים קלאסיים וציורים מהמאה ה-17 בחלקם. הן ממוקמות לרוב בחלק העליון של צוקים או גבעות תלולות בדומה למנזר Damo שנמצא כשעתיים נסיעה צפונית משם. הוא למשל, נגיש רק על ידי טיפוס על חבל באורך 25 מטרים במעלה צוק תלול.
- הכנסייה היפה הבלתי מעורערת בגרלטה היא אבונה ימטה גו (Abuna Yemata Guh). הכנסיה הקטנה הזו חצובה בחול והיא ניצבת על צוק גבוה ומרשים. הטיפוס אליה לא מומלץ לאנשים שסובלים מפחד גבהים. הביקור בכנסיה זו כרוך בטיפוס של 7 מטר על אבן חול בשיפוע של 90 מעלות ללא עזרים, חבלים ונעליים. זה מנהג המקום שנועד להביע כבוד לקדושת הכנסייה אבל יש לכך סיבה נוספת: הטיפוס פשוט קל יותר ללא נעליים והאחיזה בנקיקים טובה יותר. אנחנו ממליצים להקשיב בנושא זה למקומיים שמבצעים את הטיפוס הזה כל יום ראשון ובחגים. חוץ מזה יש לנו עוד כמה המלצות: לטפס עם מדריך, לא להסתכל למטה, לא להתפתות לאלו שיציעו לכם עזרה בטיפוס תמורת תשלום (בשביל מה יש לכם מדריך?) ולא לטפס בעת גשם או אחריו כי הסלע חלק.
- Yohannis Makudi – הביקור בכנסייה מצריך הליכה של שעה דרך נחל בין עצי דקלים ומאובנים של צדפים. ההליכה נחשבת לקלה והיא מתאימה לכל המשפחה ויש בונוס בדרך: קופים שמדי פעם באים לבקר. מומלץ לצאת לדרך מוקדם (לפני 10 בבוקר) ולהצטייד בארוחת צהריים ארוזה כדי ליהנות מחוויה של פיקניק בחיק הטבע.
- הביקור בכנסיית Maryam Korkor כרוך בהליכה של שעה, אבל בניגוד לכנסיה הקודמת הוא נחשב אתגרי וכולל טיפוס על קיר אנכי שעשוי מאבן חול. עם זאת, הביקור בכנסיה זאת נחשב לפופולרי מסיבה אחת: הוא קרוב ללודג' שנחשב ללודג' הטוב באתיופיה – לוד'ג גהרלטה. בכנסיה זו מטבילים תינוקות כבר אלף שנה וקוברים שם את מתי האזור. רק לחשוב על כך שאת הדרך הזו עושות אמהות אתיופיות שלגבן קשורים תינוקות בני חודש-חודשיים…
- Daniel Korkor – כנסייה זו קרובה לכנסייה הקודמת ולרוב מבקרים בשתיהן ביחד מסיבה אחת: אתם בטח לא תרצו לעשת את העליה הזאת שוב .אגב, המרחק בין הכנסיות הוא רק 300 מטר אבל זו ירידה תלולה מאוד. אז בזהירות.
מלונות מומלצים בגרלטה – איזור תיגראי
הגעה אל הכנסיות
הכנסיות נמצאות בין גרלטה לאווזן (Hawzen) ובין טמביין (Tembien) לאצ'יבי (Atsibi). ניתן להגיע אל חלקן עם רכב ואל השאר צריך לטפס במתלולי גרלטה כדי להגיע. ציוד טיפוס איכותי תוכלו לרכוש כאן.