נמל גמבלה

נמל גמבלה (Gambella port) נמצא על גדות נהר Baro, אחד מיובליו של הנילוס שכיום נמצא בגבולו הצפוני של הפארק הלאומי גמבלה. דרך נמל זה ייצאו השליטים הבריטים בעבר סחורות אתיופיות משובחות לכל העולם ובעיקר קפה, עור, שנהב וכותנה. הייצוא נעשה דרך תחנת המעבר חרטום בסודן שמרוחקת 1366 ק"מ מנמל גמבלה.


נמל גמבלה
נמל גמבלה

מתנה מלכותית עם תנאי שימוש נוקשים

המקום ניתן ע"י המלך מלניק השני לבריטים עוד בשנת 1902 אך הנמל נבנה רק ב-1907. על פי ההסכם שנחתם הבריטים לא הורשו לקיים בנמל זה פעילות שאינה מסחרית, כלומר כלא הורשו לקיים במקום כל פעילות צבאית או פוליטית.

למעשה, נתינת הנמל לבריטים הייתה סוג של משחק פוליטי שנועד להרגיע את כל האימפריות: הבריטים קיבלו את נמל גמבלה והצרפתים קיבלו שליטה על קו הרכבת ג'יבוטי-אדיס אבבה. אמנם רוב הסחורות האתיופיות עברו בנמל של מדינת ג'יבוטי השכנה, אך הנמל בגמבלה נהנה מקצב הגידול המהיר ביותר בשנים 1911-7 ובשיאו עגנו במקום 40 ספינות.


תכנון טיולים באנר

מסע של 1000 ק"מ שמתחיל בנמל אחד

מנמל זה יצאו שתי ספינות בחודש לחרטום במהלך העונה הגשומה ומסען לא היה קל: 7 ימים במורד הזרם ו-11 יום במעלה הזרם. בחזרה הספינות הועמסו במלח מסודן ששימש כחומר משמר.

airalo ad

למעשה, המכס והרווחים מהובלת קפה ומלח היוו את מקורות ההכנסה העיקריים של השכנה סודאן. הבעיות העיקריות שמהם סבל נמל גמבלה היו הנגישות והסכסוכים האתניים, בעיקר עם בני שבט האנוק (Anuak). הפעילות בנמל הופסקה בתקופת מלה"ע ה-2 וכן בתקופת שלטון הדרג שהחלה ב-1956.

טיולים בנמל גמבלה

נמל גמבלה נסגר סופית בשנת 2005, הפעם עקב המתיחות בין ממשלת אתיופיה לצבא השחרור העממי של סודן השכנה. כיום הנמל אינו בשימוש אך ניתן לצפות במחסנים, במזחים  וברציפים ולעשות בו טיול הליכה קצר ונחמד. לא מומלץ לבקר במקום בחודשים אוגוסט-אוקטובר שנחשבים לעונה הגשומה כי בתקופה זו כבישים רבים במערב אתיופיה מנותקים.

ביקור בפארק גמבלה

אם אתם באיזור, אל תפספסו ביקור בפארק גמבלה. הפארק מגוון, יש בו ביצות, ערבות, יערות וסוואנה. בפארק יש 69 מינים של יונקים, 327 מינים של ציפורים, 7 מינים של זוחלים, 493 מינים של צמחים ו-92 מיני דגים. בין החיות שניתן למצוא בפארק: פילים, תנינים, באפלו, נמרים, ג’ירפות, היפופוטמים, זברות, אריות, אנטילופות ומינים שונים של ציפורים וקופים.

משפחה אתיופית בגמבלה
משפחה אתיופית בגמבלה

בפארק חיים שבטים פרימיטיביים, אך הם ידועים בהכנסת האורחים שלהם ויש להם תרבות, שפה והיסטוריה מרתקת. בני השבטים מתגאים בצלקות שעל גופם והם עונדים תכשיטים ייחודיים: צמידים כבדים מעצמות בעלי חיים ומחרוזות של חרוזים בהירים. בני השבטים מחוררים את שפתם התחתונה ומשחילים בה יתדות משנהב או מפליז.

הגעה אל נמל גמבלה