הכנסיות החצובות באבן של גרלטה (Gheralta) עתיקות מאוד אבל עדיין מתקיימת בהן פעילות. הכנסיות הללו הן למעשה הגדולות ביותר במורשת ההיסטורית-תרבותית של העם האתיופי אבל למרות שהן פחות מוכרות מחברותיהן בלליבלה, הן עתיקות יותר. כדי להגיע אליהן אין כביש או שביל מסודר ויש צורך במעבר בדרך עקלקלה שנקראת מתלולי גרלטה.
אם אתם מעוניינים לבקר בכנסיות גהרלטה יהיה עליכם לנוע בדרך חתחתים, לטפס את מתלולי גרלטה (ציוד טיפוס איכותי תוכלו לרכוש כאן) ורק בסוף ליהנות מהוד הקדומים שמקיף את הכנסיות ומאוירת הקדושה השורה בהן. במתלולי גרלטה בנויות 35 כנסיות שונות שמהוות את הריכוז הכנסייתי הגדול באתיופיה והן הוקמו במקום כאן משתי סיבות.
- סיבה דתית – בעבר (וגם היום אצל חלק מהמאמינים) האמינו כי הטיפוס מעלה מקרב את המאמינים לשמיים ומאפשר התבודדות.
- סיבה אסטרטגית – מיקומן של הכנסיות במתלולים אלו מסתיר אותן מכל רואה, בעיקר מצבאות זרים.
אנחנו מאמינים שהאמת היא בכלל אחרת והסיבה היא פרקטית: סלעי הגיר שמהן בנויות הכנסיות נחשבים לקלים לחציבה ולחיתוך אבל כמו שאמרו חכמים – למה להרוס סיפור טוב עם כמה עובדות נכונות?
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה באתיופיה. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- אדיס אבבה: סיור מודרך בעיר
- מאדיס אבבה: יום טיול בדברה ליבנוס, ערוץ הנילוס הכחול והמערות
- מרובע בולה: טיול פרטי בעתיקות טייה, כנסיית אדאדי מריים וב-Melka Kunture
- אדיס אבבה: יום טיול פרטי במנזרים וצפייה בחיות הבר
- לליבלה: סיור פרטי ליום שלם בכנסיות העתיקות עם טקס קפה מסורתי
- טרק בן 3 ימים בפארק הלאומי הרי סימיאן
- לליבלה: טרק בן 3 ימים עם אירוח ביתי בכפרים
- אדיס אבבה: סיור אוכל וטעימות באדיס אבבה טעימה עם ארוחת צהריים
- טיול יום שלם בפארק הלאומי הרי סימייאן
מלונות מומלצים בגרלטה – איזור תיגראי
המסע אל מתלולי גרלטה ואל הכנסיות
בכל מקרה, כדאי שתתכוננו למסע במתלולי גרלטה היטב כי גם היום תהיו חייבים לעבור בקניונים עמוקים, לטפס על קירות של אבן חול ועל צוקים ולהתגבר על אויר דליל. מכיוון שרוב הכנסיות חצובות במקומות שמתנשאים לגובה של 2500 מטר לפחות מעל פני הים, הגעה אליהן משלבת פעילות פיזית עם טיפוס בגובה רב ולכן אינה מומלצת לחולי לב, לסובלים מפחד גבהים או לסובלים מאסתמה.
אל תתפשרו על מדריך טוב
הרשויות באתיופיה וגם אנחנו ממליצים להגיע למקום אך ורק בלווית מדריך מקומי. כך תיהנו מכל העולמות. גם מדריך שינווט אתכם בנפתולי המתלולים וגם תקבלו הסברים לגבי ההיסטוריה, התרבות והשפה של המקום.
הנה 4 כנסיות שאהבנו במיוחד
- כנסיית Yohannis Makudi – הגישה לכנסייה זו נוחה במיוחד וההגעה אליה מתאימה לכל המשפחה ודורשת רק שעה הליכה. מכיוון שהדרך לכנסייה עוברת דרך נחל, אתם תיהנו מצל של עלי דקלים, ממאובנים של צדפים ואולי אפילו תראו קופים. עם זאת, מומלץ לצאת לדרך בשעות הקרירות יחסית (עד 10 בבוקר) ולעשות בדרך הפסקה לארוחת צהרים פיקניק סטייל.
- כנסיית Maryam Korkor – כדי להגיע לכנסייה הזו צריך ללכת כשעה כולל טיפוס על קיר מאבן חול. למרות זאת, כנסייה זו נחשבת לפופולרית ביותר הודות למיקומה בסמוך ללודג' גהרלטה, לודג' שנחשב לטוב מסוגו באתיופיה. ואגב, אמהות אתיופיות עושות את המסע הזה כבר כ-1000 שנה עם תינוקות על גבן במטרה להטביל אותם בכנסיות במלאת לילודים 40 או 80 יום. להבדיל, במקום נמצא גם בית הקברות המקומי וזו דרכם של המקומיים למקום מנוחתם האחרונה.
- כנסיית Daniel Korkor – כנסייה זו נמצאת כ-300 מטר מכנסיית Maryam Korkor וכל הדרך לשם היא ירידה תלולה. אבל אם אתם כבר באיזור למה שלא תקפצו לביקור?
- כנסיית Abuna Yemata Guh – ההגעה לכנסייה זו נחשבת לקשה במיוחד מסיבה אחת: היא מצריכה טיפוס בשיפוע של כ-90 מעלות על אבן חול בגובה של 7 מטר, ולא – אין חבלים או עזרי טיפוס. המקומיים מבצעים את הטיפוס הזה כל יום ראשון ובחגים ללא נעליים כי זו הדרך שלהם להביע כבוד לאדמה הקדושה של הכנסייה. לגביכם תמיד יהיו מקומיים שיציעו לכם עזרה בטיפוס תמורת תשלום סמלי. אם אתם עולים עם מדריך – הקשיבו להוראות שלו ואל תסתכלו למטה. בכל מקרה, מקצוענים או לא, אל תטפסו בזמן גשם או אחריו כי הסלע נהיה חלקלק וקשה לאחיזה.