מערות סוף עומר שבמזרח אתיופיה הן ממערכת המערות המרהיבות בעולם. הן נחשבות למערות הארוכות ביותר באתיופיה כולה ויש הטוענים שבאפריקה כולה. מערות אלו עשויות מאבן גיר ונמצאות בהרים בגובה 1300 מטר מעל פני הים. המערות עוצבו לאורך השנים ע"י כוחות הטבע אבל בעיקר על ידי נהר Weyib שזורם בתוכן ממוצאו בפארק הלאומי הרי באלה.
המערות נקראות על שם השייח עומר סוף, קדוש מוסלמי שמצא בהן מקלט במאה ה-12 אך הן לא קדושות רק למוסלמים אלא גם לאנשי שבט אורומו שמתגוררים באזור. למעשה, גם כיום ניתן למצוא במערות קרעי עור ובדים שמשמשים לפולחן אנימיסטי ע"י אנשי השבט. בכל מקרה האגדה מספרת שהאל בכבודו ובעצמו חשף בפני השיח עומר את הכניסה למערות. השיח ותומכיו השתמשו במערות גם כמסגד הודות לכיפות הטבעיות שיש במקום.
למלונות מומלצים לחצו כאן
גם באונסק"ו התלהבו
המערות הוכרו ב-2011 כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו הודות להתאמתן ל-5 קריטריונים מתוך 10.
מתכננים כעת את החופשה שלכם?
הנה האטרקציות והפעילויות המובילות השנה באתיופיה. הן מבחינת מחיר והן מבחינת החוויה
- אדיס אבבה: סיור מודרך בעיר
- מאדיס אבבה: יום טיול בדברה ליבנוס, ערוץ הנילוס הכחול והמערות
- מרובע בולה: טיול פרטי בעתיקות טייה, כנסיית אדאדי מריים וב-Melka Kunture
- אדיס אבבה: יום טיול פרטי במנזרים וצפייה בחיות הבר
- לליבלה: סיור פרטי ליום שלם בכנסיות העתיקות עם טקס קפה מסורתי
- טרק בן 3 ימים בפארק הלאומי הרי סימיאן
- לליבלה: טרק בן 3 ימים עם אירוח ביתי בכפרים
- אדיס אבבה: סיור אוכל וטעימות באדיס אבבה טעימה עם ארוחת צהריים
- טיול יום שלם בפארק הלאומי הרי סימייאן
- הן מהוות עדות ייחודית ויוצאת דופן למסורת תרבותית חיה (עבודת אלילים ע"י שבט האורומו) או לציביליזציה שנעלמה (האיסלאם באתיופיה).
- הן דוגמא מובהקת של יישוב אנושי מסורתי שיצר אינטראקציה ייחודית עם סביבתו הפיזית.
- הן קשורות באופן ישיר ומוחשי לאירועים אמיתיים בעלי משמעות אוניברסלית.
- הן כוללות תופעות טבע ייחודיות ויוצאות דופן מבחינה אסתטית.
- הן דוגמא לתהליכים גאולוגיים בהתפתחות של צורות קרקע ויש להן תכונות גיאומורפולוגיות ופיזיוגרפיות ייחודיות.
טיול בתוך מערות סוף עומר
אמנם המערות היו ידועות לחוקרים כבר ב-1894 אבל המחקר אודותיהם הושלם רק בשנת 1972. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שלמערות יש 42 כניסות שונות. כיום נכנסים למערות דרך 4 כניסות ראשיות.
- שתי כניסות במעלה הזרם – אחת ממזרח לכפר סוף עומר ואחת ממערבה. הנכנסים מכאן יעברו במקדש שמשמש את המקומיים דרך מעברים שרוחבם משתנה ממטר אחד ועד עשרה.
- כניסה במורד הזרם שנחשבת לתיירותית מכולן.
- וכניסה מהגדה הימנית במורד הזרם ליד הכפר Holuca.
הנחיות בטיחות למטיילים במערות סוף עומר
- הסיורים במערה מודרכים ואתם תקבלו מפות להתמצאות, אך בתוכן אין אור מלאכותי כך שפנס ראש הוא בגדר חובה.
- רוב המדריכים במקום אינם דוברים אנגלית ומומלץ להזמין מראש מדריך דובר אנגלית או מתורגמן.
- אורכן של המערות הוא 15 ק"מ, אך רק כ-2 ק"מ פתוחים לציבור באמצעות שביל הליכה מסומן. אל תסטו מהמסלולים המסומנים.
- הקדישו לטיול במערות כשעה והצטיידו במצלמת ראש עמידה למים.
- הצטיידו בנעלים חסינות מים. אמנם במערה יש גשרים מעל הנהר אבל עדיף לא לקחת סיכון.
בעלי החיים במערות
במערות עצמן גרים רק עטלפים (הם לא מזיקים אם לא מטרידים את שנתם במהלך היום), סרטנים ודגים ולמרבה המזל, התנינים מהנחל הסמוך לא מתים על מערות. באזורים הכפריים שמחוץ למערות סוף עומר תמצאו שפע של חיות בר כמו קופים, צבים ענקיים, נחשים, לטאות ועשרות מינים של ציפורים, חלקן אנדמיות. המומחים טרם הסכימו ביניהם אם מדובר על 50 או 100 מינים…
מתי מומלץ לטייל במערות?
בחודשים אוגוסט-ספטמבר מפלס המים במערות גבוה במיוחד ולרוב לא מאפשר ביקור בהן. עם זאת, המדריכים המקומיים מעודכנים לגבי מפלס המים ומומלץ להתייעץ איתם. כמו כן, כדאי לסכם עם המדריך מראש מה כולל הביקור במערות (הליכה, שחייה, שיט וכו'), את אורך הביקור ובהתאם את המחיר. מומלץ להגיע למערות בחודש נובמבר ( אז נערכת בהן עלייה לרגל של מוסלמים) או בחודשים מאי ואוקטובר (מועד העלייה לרגל במערות של שבט האורומו).
למלונות מומלצים לחצו כאן
מזכרות מאתיופיה
אז איך מגיעים למערות?
- באוטובוס – בימי השוק (חמישי, שישי ושבת) יוצאים אוטובוסים מהכפר גורו (Goro) למערות בשעה 06:00 וחוזרים ב-16:00. הנסיעה נמשכת כשעתיים לכל כיוון ונא לא להתבלבל עם שכונה באותו שם שנמצאת באדיס אבבה.
- ברכב – הנסיעה מאדיס אבבה למערות נמשכת כ-9 שעות נטו ומומלץ לעשותה ברכב שכור. ועצה מאיתנו, קחו עוד כמה ימים ואל תשכחו לשלב בביקורכם במערות גם טיול בפארק הלאומי הרי באלה הסמוך.
שאלות ותשובות
מערות סוף עומר שבמזרח אתיופיה הן ממערכות המערות המרהיבות בעולם. הן נחשבות למערות הארוכות ביותר באתיופיה ויש הטוענים שבאפריקה כולה. מערות אלו עשויות מאבן גיר ונמצאות בהרים בגובה 1300 מטר מעל פני הים. המערות עוצבו לאורך השנים ע"י כוחות הטבע אבל בעיקר על ידי נהר Weyib שזורם בתוכן ממוצאו בפארק הלאומי הרי באלה.
בחודשים אוגוסט-ספטמבר מפלס המים במערות גבוה במיוחד ולרוב לא מאפשר ביקור בהן. עם זאת, המדריכים המקומיים מעודכנים לגבי מפלס המים ומומלץ להתייעץ איתם. כמו כן, כדאי לסכם עם המדריך מראש מה כולל הביקור במערות (טרק, שחייה, שיט וכו'), את אורך הביקור ובהתאם את המחיר. מומלץ להגיע למערות בחודש נובמבר (אז נערכת בהן עלייה לרגל של מוסלמים) או בחודשים מאי ואוקטובר (מועד העלייה לרגל במערות של שבט האורומו).
במערות סוף עומר ניתן לטייל אך ורק באמצעות סיורים מודרכים. מומלץ להצטייד בפנס ראש, בנעליים עמידות למים ובמצלמת ראש עמידה למים.