מרחצאות מלכת שבא באקסום – Mai Shum

המטרה של רוב המטיילים שמגיעים לעיר אקסום בצפון אתיופיה היא לגלות אם ארון הברית אכן נמצא בכנסיית גבירתנו מרים מציון אבל לא רבים יודעים שבעיר יש אתר היסטורי מעניין לא פחות – המרחצאות של מלכת שבא שבנויות סביב גבעת May Qoho. למעשה, מרחצאות אלו הם שהקנו לאקסום את הכינוי "ארץ מלכת שבא", כך שביקור בהם הוא חובה.


מרחצאות מלכת שבא באקסום

לפי האגדה המקומית מלכת שבא לא רק נולדה באקסום ואליה הביאה את ארון הברית, אלא גם זהו המקום שבו היא ייסדה את השושלת הקיסרית – השושלת שאליה משתייכים קיסרי אתיופיה עד היום. זו בדיוק הסיבה שהכתרת קיסרי אתיופיה נעשתה לאורך השנים פה ולא באדיס אבבה.

מלכת האמבטיה? כנראה לא פה

המרחצאות העתיקות צופו בבטון בשנות ה-60, מה שגורם להן להיראות היום יותר כמו שוקת ולא כמו מרחצאות. גם העובדה שבמשך השנים המקומיים עשו שימוש במרחצאות לצרכים שונים (כביסה מחד ורחיצת גופות מאידך) לא תורמת למלכותיות של המקום.


תכנון טיולים באנר

בנוסף, מחקרים הוכיחו שמלכת שבא כנראה לא עשתה שימוש במרחצאות (למרות שהם נושאים את שמה) והם הוקמו תקופה אחרי מותה (במידה והיא אכן הייתה דמות בשר ודם), כך שמדובר בסך הכל במאגר מים חשוב ובארץ מדברית כמו אתיופיה אין לזלזל בכך, ותו לא.  

airalo ad

חגיגות הטימקט במרחצאות

עם זאת, אף אחד לא ממש יודע מה הגיל של המקום, כך שיש סיכוי לא רע שהאגדה הייתה באמת במציאות. גודלן העצום של המרחצאות (אורך של 67 מטר ועומק של 5 מטר) מרשים במיוחד כאשר לוקחים בחשבון שהן נחצבו מסלע מוצק – מה שאומר שכנראה הייתה סיבה ממש טובה (וכנראה מלכותית) לבנות אותם לכן לא פלא שכאן נערכות חגיגות הטימקט המקומיות – ממש כמו במרחצאות שליד ארמון הקיסר פאסילדאס בגונדר.

בחגיגות אלו נושאים הכמרים המקומיים שלבושים באפודים מוזהבים העתק של ארון הקודש – מה שהופך את העניין לחוויה צבעונית שמשלבת רוח וחומר.

האמת היא שבביקור במקום אפשר בהחלט לדמיין את מלכת שבא עושה כאן אמבטיה עם גדוד עבדים שמנפנף על גדות הבריכה בכפות תמרים, כך שממש לא משנה אם הסיפור על מלכת שבא היה או לא היה אלא בעיקר התחושה והקסם של המקום.