שוק הגמלים בבאטי – Bati

אם אתם מבקרים בצפון אתיופיה ובמיוחד בפארק הלאומי יאנגודי רסה, אנחנו ממליצים לכם להשלים את החוויה באמצעות ביקור בבאטי (רק כשעה וחצי נסיעה משם). אנחנו ממליצים לא לפספס את השוק המקומי ולא רק לצאת משם עם מזכרות אלא לחוות שם הלכה למעשה את הלכות המסחר בגמלים.


אמנם השוק מאובק ורוב האנשים מתעלמים ממנו, אבל הוא נמצא רק 5 דקות הליכה מהמסגד המרכזי של העיר – כך שאין שום סיכוי שתפספסו אותו. אנחנו ממליצים להגיע למקום בימי שני שבהם נערך שוק בעלי החיים הגדול ביותר באתיופיה.

גמל

ללכת עם העדר

והמלצה נוספת – למרות הפיתוי וההיגיון להגיע למקום ברכב שכור, אל תעשו את זה בימי שני כי העיר עמוסה לעייפה בסוחרים, בגמלים ובמיני בקר שונים. אז מה לעשות עם הרכב? להחנות אותו ברחבי העיר וללכת בעקבות העדר תרתי משמע לשוק שכולו חוויה.


תכנון טיולים באנר

אמנם השוק תוסס ומלא חיים אבל האוירה בו רגועה ונדמה כאילו הכל נעשה ב"סלואו מושן". יש כאלו שאומרים שהמקור לאוירה הם הגמלים שידועים כבעלי חיים רגועים, אבל אנחנו מאמינים שזהו פשוט עוד הבדל בין אפריקה לעולם המערבי. ובינינו – גם במקומות אחרים באתיופיה ה"זמן אתיופי" שולט והדברים מתנהלים בקצב איטי מאוד.

airalo ad

הסוחרים עומדים בשקט ומחפשים פינה של צל, אין הכרזה על הסחורה בקול רם ואין התמקחות בצעקות כמו שאנחנו מכירים. גם המכירה/קנייה נעשית בשקט והסחורה מכל סוג (גמלים, בקר וכו') מועברת בדממה לבעליה החדשים.

פמיניזם נוסח באטי

ובבאטי כמו במקומות אחרים ברחבי אתיופיה (בעיקר במחוזות אורומיה ואפאר), יש אוצר מילים מפורט בתחום הגמלים – ממש כמו שלאסקימוסים יש 70 מילים שונות לתאר שלג. למשל, בשפת האורומו הגמלים החזקים והגדולים נקראים korona.

נאמר לנו שבשוק באטי נמכרים רק גמלים זכרים ולא נאקות מסיבה אחת – חלב נאקות נחשב באתיופיה למשקה מעורר תשוקה, ואף בר דעת לא יעז למכור את הנאקה שלו. למעשה, נאקות שמגיעות לשוק הן נאקות זקנות שנמכרות לבשר.

בכר יונק מאמו הנאקה
בכר יונק מאמו הנאקה

כאמל היא לא רק סיגריה

מחיר הגמלים תלוי בראש ובראשונה בשיניים שלהם, ממש כמו במכירת סוסים. ורק שתדעו – גמל משובח הוא גמל שנפלו לו לפחות 2 שיניים מתוך ה-4 הקיימות. גמל כזה יוכל לשמש את בעליו עוד שנים רבות בהצלחה וכן, מסתבר שגם אצל גמלים יש שיני חלב ממש כמו אצלנו.

אחרי יום בשוק של באטי גילינו שהגמלים פה הם המרכז ולא רק מבחינה מסחרית. לכל דבר פה יש צבע כאמל החל מהאדמה החולית ועד השמיים המאובקים. כנראה האוירה של הגמלים השתלטה על העיר, כי אחרת אין לנו הסבר איך עיר כמו באטי הופכת ביום השוק למדבר אמיתי. המקומיים אומרים שהגמלים נושאים איתם את המדבר לכל מקום ולנו לא נותר אלא להסכים.

אנחנו לא יודעים מה איתכם, אבל אנחנו באופן אישי באנו לבאטי והתאהבנו. או במילים אחרות : באטי – ראיתי ונשביתי.  לא מאמינים? נראה אתכם עומדים מול הקסם של הסרטון הזה שצולם בשוק של באטי.

מתי כדאי להגיע לשוק בבאטי?

מומלץ להגיע לבאטי ביום שני – היום שבו נערך במקום השוק המקומי שנחשב לשוק בעלי החיים הגדול באתיופיה.

איזה בעלי חיים נמכרים בשוק באטי?

שוק באטי שבצפון אתיופיה מפורסם אמנם בשוק הגמלים שלו, אבל נמכרים בו גם מינים שונים של בעלי חיים.

איך נקבע מחיר הגמלים בשוק באטי?

מחיר הגמלים בשוק באטי נקבע בראש ובראשונה לפי מצב השיניים שלהם. הרחבנו על כך במאמר.

למה נמכרים בשוק באטי רק גמלים זכרים?

בשוק באטי נמכרים רק גמלים ממין זכר ולא ממין נקבה (נאקות). הסיבה לכך היא כי באתיופיה מאמינים ששותי חלב נאקות נהנים מתשוקה מינית מוגברת. הרחבנו על כך במאמר.