הכפר קיביש – Kibish. עושר ועושר

נערה משבט סורי - קיביש

נערה משבט סורי – קיביש


קיביש הוא כפר במערב אתיופיה כ-180 ק"מ דרומית ל-Mizan Teferi. קיביש למעשה מוכר כנקודת המוצא לטיולים באזור עמק האומו, אבל הוא הרבה יותר מזה הודות לשילוב המוצלח בו בין עבר, הווה ועתיד. באזור הכפר נמצאו השרידים הקדומים ביותר של הומו ספיאנס, נערכים בו טקסים שמבוססים על מסורות שבטיות עתיקות והוא עשיר בזהב. למעשה, המקום עשיר מכל הבחינות כך שאסור לכם לפספס אותו אם אתם מתכננים לטייל באיזור זה של אתיופיה.

העבר

ממצאים מ-2005 הוכיחו שלפני כ-200,000 שנה התגורר באזור הומו ספיאנס מודרני. זו ההוכחה הקדומה ביותר לקיומו שהביאה להכרזה עליו כ"אתר מורשת עולמית של אונסק"ו". ואגב, בעולם ידוע מקום התגלית בשם "אומו 1 ו-2" למרות שהשם הרשמי הוא "אומו קיביש 1 ו-2". במילים אחרות: כך חולפת לה תהילת עולם.


תכנון טיולים באנר

ואגב, בעבר האזור היה ביצתי ומימי יותר ולא מדברי וצחיח כפי שהוא היום. למעשה, האזור שימש כגבולו הצפוני של אגם טורקנה (הגבול המזרחי של עמק הריפט בדרום אתיופיה) והמאובנים שבמקום מוכיחים שבעבר חיו באזור תנינים, היפופוטמים, דגים וציפורים. אבל באתיופיה כמו באתיופיה, הכל תלוי בחסדי הטבע ובעיקר בפעילויות וולקניות וטקטוניות.

airalo ad

ההווה

בת שבט הסורמה

בת שבט הסורמה

כיום המקום מהווה את הריכוז הרב ביותר של בני שבט הסורי (סורמה), אך באזור מתגוררים גם בני שבט ה-Nyangatom שמתפרנסים מרעיית בקר וצאן. המקום משמש כיום כנקודת המוצא לטיולים בחלק הדרום-מערבי של עמק האומו, אבל גם אם אתם מתמקדים בטיולים – אסור לכם לפספס את קרבות הדונגה של בני שבט הסורי שנערך כל שנה באוקטובר.

זהו דו קרב באמצעות מקלות שבו זכרי השבט מתמודדים בעירום על לב הנערות, מעין שילוב של אמנות לחימה, פולחן דתי וספורט. המאבקים נעשים לרוב בין בני השבט מכפרים סמוכים כאשר כל צד כולל כ-20-30 לוחמים. לדו-קרב זה יש כלל אחד ויחיד: אסור להכות את היריב לאחר שנפל ארצה. אמנם הספורט הוצא מחוץ לחוק באתיופיה כבר בשנת 1984, אך אזור קיביש הוא אחד היחידים באתיופיה שבהם הוא עדיין מתקיים באין מפריע.

העתיד

כיום בני השבט תלויים לפרנסתם בנהר האומו ובשטחי הגידול שלגדותיו, אך הקמת סכר עתידי על הנהר עלולה לנגוס באדמותיהם ולהכריחם לוותר על אורח חייהם, למשל קרבות הדונגה. למעשה, היום זו אולי ההזדמנות האחרונה לצפות בטקס זה באזור קיביש. בכל מקרה כבר עכשיו הם מצאו נתיבי פרנסה חלופיים.

  • בקשיש: בקשת תשלום עבור כל דבר: צילום מבוגרים וילדים (כולל דילים ל-10 דקות צילום ומחיר שמשתנה לפי גיל המצולם), תשלום עבור ביקור בשוק, תשלום למשטרה המקומית ועוד. ואגב, אנשי השבט הם אנשי עסקים מעולים כך שהמיקוח כאן הוא חובה.
  • תיירות: אמנם התיירות באזור עדיין בחיתוליה במיוחד בהשוואה לעיר הבירה אדיס אבבה, אבל יש התפתחויות כמו אתר קמפינג שהוקם בכפר Bargoba שבין קיביש ל-Regge. כל השאר יסתפקו בלינה בתחנת המשטרה המקומית
  • כריית זהב: ב-Bashagi יש מכרות זהב שמשמשים כמקור פרנסה נוסף של בני שבט סורמה. בני השבט הולכים אל המכרות ברגל במשך יומיים ושוהים בהם 8-10 ימי עבודה רצופים. התשלום כמובן זעום אבל עבורם זה יותר טוב מכלום. 

רשימת מלונות בעיירה ג’ימה

טיולים באזור

איזור קיביש

איזור קיביש

מומלץ לבקר במכרות הזהב ב-Bashagi שנמצאים במרחק 40 דקות נסיעה מקיביש. אנחנו ממליצים לא לפספס את החוויה ולו רק בגלל המסיבה שנערכת במקום מדי ערב. אפשרות מומלצת נוספת היא טיול רגלי (טרק) בן 6 ימים מהכפר קיביש לנהר האומו. טרק זה כולל ביקור ולינה בכפרים מסורתיים לאורך הדרך וחציית הנהר בסירה.

איך מגיעים אל קיביש


אין תחבורה ציבורית לקיביש והנסיעה מ-Mizan Teferi לפה נמשכת כ-6 שעות גם ברכב איכותי, למשל רכב שכור מסוג 4X4 שהוא חובה עקב מצב הכבישים באזור. ואם אתם באזור – אל תוותרו על ביקור באחוזת הקפה בבקה. אמנם זה לא תמצאו שם אבל זהב שחור בצורת פולי קפה כן.