יחא – Yeha

יחא היא עיירה קטנה בצפון אתיופיה בסמוך לגבול עם אריתריאה כ-15 ק"מ צפונית לעיר Adwa לכיוון Addigrat. אמנם המקום נחשב מתוח מבחינה בטחונית אבל אנחנו לא ממליצים לוותר עליו. זה המקום שבו התפתחה ממלכת סבא (Sabaean) באתיופיה (ממלכה זו מזוהה לרוב על ידי היסטוריונים כממלכת שבא המקראית) והוא משמר אותה בצורה הטובה ביותר בקרן אפריקה כולה. למעשה, זהו האתר הארכאולוגי הגדול והמרשים בקרן אפריקה המציג ראיות לקשר שהיה פה בעבר עם דרום ערב. 


יחא - אבנים חרוטות בכתב סבאי עתיק

יחא – אבנים חרוטות בכתב סבאי עתיק

ממלכת סבא (Sabaean)

ממלכת סבא היא עם עתיק שהתגורר בחצי האי ערב (אזור תימן של היום) ושדיבר ניב מקומי של ערבית. הסבאים היו עובדי כוכבים ומזלות והאמינו שכוכבי הלכת מתווכים בינם לבין אלוהיהם. הם בנו 7 מקדשים שכל אחד מהם הוקדש לכוכב לכת אחר, כולל צורה גאומטרית משלו, צבע משלו ומתכת שיוחסה לו.


תכנון טיולים באנר

יש המזהים את הסבאים עם בני סבא שמוזכרים בתנ"ך בפרשת נח. הממלכה מזוהה עם הראשון מבין חמשת ילדיו של כוש בן חם:

airalo ad

"וּבְנֵי חָם כּוּשׁ וּמִצְרַיִם וּפוּט וּכְנָעַן׃ וּבְנֵי כוּשׁ סְבָא וַחֲוִילָה וְסַבְתָּה וְרַעְמָה וְסַבְתְּכָא וּבְנֵי רַעְמָה שְׁבָא וּדְדָן"

מה תמצאו באיזור יחא?

נכון להיום התגלו במקום שלושה אתרים ארכיאולוגיים מתקופת הברונזה שנחשבים לקדומים באתיופיה. במקום נמצאו גם שרידים ל-3 יישובים ו-19 כתובות על לוחות אבן בכתב שמי, מזבחות וחותמות שונות אבל רובו טרם נחפר ונחקר. דבר אחד ברור בוודאות לכל החוקרים – במקום הייתה בעבר תרבות מתקדמת כלשהי. אז מה יש לעשות שם בינתיים?

ארמון Almaqah או Almougah (כשם האל הירח הסבאי שלו הוקדש הארמון)

הארמון הוקם במאה ה-7 לפנה"ס וגודלו היה 18X14 מטר וגובהו 25 מטר. כיום חלק מגג הארמון התמוטט ולכן גובהו המקסימלי הוא "רק" 14 מטר. מאמינים שהמקום שימש מקדש לירח כי הוא בנוי בהתאמה גאומטרית למצב של גרמי השמיים (כמיטב מסורת הבנייה הסבאית), אבל במקום התגלו גם פסלים ותחריטים שעניינם פולחן פריון כך שתכליתו עדיין מוטלת בספק.

לארמון הייתה כניסה ייחודית שכללה פרופילאה (6 זוגות של עמודים מרובעים) שהובילה לשער עץ בגובה 5 מטר עם דלתות כפולות. מהכניסה הובילו 4 שורות של 3 עמודים מרובעים ל-5 מעברים:

  • מעברים בצפון ובדרום שהיו מכוסים בתקרה ומעליהם קומה שנייה.
  • מעבר מרכזי שהיה אז פתוח.

בקצה המזרחי של הארמון היו 3 תאי עץ שווים בגודלם ובדרומו הייתה מערכת ניקוז.  למערכת זו היה שימוש כפול. היא הבטיחה שהארמון לא יוצף במי גשמים וסיפקה מים לבריכות הטהרה והפולחן בכניסה לארמון.

מאמינים שהמקדש שרד עד היום הודות לשני גורמים: מצד אחד יסודותיו היציבים שהתבססו על אבני גזית שנחצבו ממחצבה שמרוחקת 90 ק"מ מיחא. א ורכם המקסימלי של אבני אלו היה 3 מטר והן שולבו זו בזו ללא מלט. מצד שני הארמון שימש כ-40 שנה ככנסייה שהוקדשה ל-Abba Aftse, אבל על זה נדבר בהמשך…

ארמון Grat Beal Gebri או Great Ba'al Guebry

ארמון מהמאה ה-8 לפנה"ס שהיה בגודל 46X46 מטר וכלל פלטפורמה מוגבהת בגובה 4.5 מטר. הארמון נבנה מאבני גזית וולקניות ואף הוא כלל פרופילאה 6 זוגות של עמודים אך רק בסיסם נשמר. מאחורי העמודים היה שער עם פתח צר שכלל 2 עמודי אבן מסיביים. ואגב, תיארוך המקום התבצע הודות לעובדה שבקירותיו הוכנסו בצורה אופקית קורות עץ שעזרו לחוקרים בחקר התהליכים והבליה הטבעית.

קיר ארמון Grat Beal Gebri או Great Ba'al Guebry

קיר ארמון Grat Beal Gebri או Great Ba'al Guebry

בית הקברות העתיק Daro Mikae

בית קברות מהמאה ה-7 לפנה"ס שכולל 6 פירים חצובים בסלע. כל פיר היה נגיש דרך גרם מדרגות באורך 2 מטר שכלל תא קבורה בכל צד. חדרי הקבורה היו בגודל 4*1.2 מטר ושימשו לקבורות מרובות. אמנם רוב הקברים נבזזו במהלך השנים, אך נותרו בהם שלדים, כלי חרס וחרוזים שדומים לממצאים מקברים דומים של הסבאים.

לא רק סבאים

יחא היא לא רק שבתינים אלא גם נצרות ובמקום נמצא גם מנזר אתיופי אורתודוכסי . המנזר שנושא את השם Tewahedo הוקם מהמאה ה-6 לספירה (לפי האגדה) ע"י Abba Aftse, אחד מתשעת המיסיונרים שהפיצו את הנצרות באתיופיה במאה ה-5 לספירה. המנזר המקורי כלל גם מגדל וכנסייה ועשה שימוש בשרידי המקדשים הסבאים, למשל תבליטים של גפנים שנחשבו לקדושות בדת הסבאית ועוד.

כנסיית Abba Aftse

כנסיית Abba Aftse

המנזר המקורי חרב עם השנים ובשנים 1948-8 הוקם במקום מנזר מודרני בסגנון אדריכלי מקומי. ליד המנזר יש מוזיאון קטן עם ספרי קודש נוצריים בני 300 שנה, לוחות אבן עם תבליטים בסבאית ובשפת הגעז, כלי נגינה מסורתיים ועוד.

איפה ישנים?

המקום הכי קרוב עם מלונות הוא אקסום.

איך מגיעים אל יחא?

ברכב

  • נסיעה של שעה וחצי מהעיר אקסום (כ-50 ק"מ). הנסיעה נעשית לרוב בכבישים הראשיים מספר 30 ומספר 2 , אבל אנחנו ממליצים לשכור רכב מסוג 4X4 כי הדרכים משובשות.
  • נסיעה של כ-18 שעות מאדיס אבבה לאורך הכבישים הראשיים מספר 1 או 2.

בטיסה

  • טיסה של כשעה וחצי מאדיס אבבה לאקסום ומשם נסיעה ברכב אל יחא במשך כשעה וחצי.